7 Ekim 2008 Salı

borsada neler oluyor

ABD'nin finans krizine çözüm için bir plan hazırladığı haberleriyle borsalar coştu. Dolar sert bir düşüşte..

ABD’de yüzde 5’e yakın artışlar görüldü, Asya borsaları yüzde 9 yükseldi. İMKB’de yüzde 8’i aşan artış var.

Lehman Brothers’ın iflasıyla haftaya başlayan piyasalar, çalkantılı geçen dört günün ardından ABD’den gelen haberle adeta uçuşa geçti. ABD hükümetinin finans krizinin çözümü için şu anki tek adımlı çözümler yerine geniş çaplı ve büyük bir çözüm paketi üzerinde çalışmalar yaptığı haberiyle tüm dünya piyasalarında hızlı yükselişler görüldü.

ABD Hazine Bakanı Henry Paulson ve Fed Başkanı Ben Bernanke Lehman Brothers’ın iflasını istemesine ve AIG’ye el konulmasına neden olan likit olmayan varlıklara bir çözüm getirecek bir plan üzerinde çalışacak.

ABD borsalarının yüzde 5’e yaklaşan yükselişleri sonrasında Asya’da da toparlanma görüldü. Tokyo Borsası yüzde 3.76, Hong Kong Borsası yüzde 9.05, Şanghay Borsası yüzde 9.3 yükseldi.

RUSYA İKİ GÜNÜN ACISINI ÇIKARIYOR
İki günlük geçici tatilin ardından bugün yeniden açılan Moskova Borsası, MICEX endeksindeki yüzde 18 oranındaki artışın ve RTS endeksinin de yüzde 14’lük artışın ardından, yeniden geçici olarak kapatıldı. Yeniden açılış sonrasında MICEX Endeksi yüzde 23 yükseldi. Avrupa borsalarında ise yüzde 7’ye yakın yükselişler var.

İMKB’DE MORALLER YERİNDE
Yurtdışının olumlu seyretmesiyle İMKB de güne yüzde 6.6 yükselişle başladı. İMKB Ulusal 100 Endeksi açılışta 2 bin 134 puan artışla 34 bin 350 puana çıktı. Endeks 35 bin 83 puana kadar çıkarken, borsadaki artış yüzde 9’a yaklaştı.

Dolar, ABD hükümetinin kredi krizinin sebeplerinden olan bankaların elindeki yüksek riskli varlıklar hakkında bir plan üzerinde çalıştığı haberleriyle Euro ve yen karşısında değer kazandı.

DOLAR 1,25’E İNDİ
Dolar yurtiçinde düşüşte. Dün piyasalardaki gerilimin artmasıyla 1,2950 YTL ile son 4.5 ayın zirvesine çıkan dolar olumlu havayla düşüşe geçti. Bankalararası piyasada dolar 1,2535’e kadar geriledi.

Petrol, ABD ve Nijerya’dan sağlanan arz hakkındaki endişeler ve ABD hükümetinin kapsamlı bir kurtarma planı üzerinde çalıştığı haberleriyle, dolardaki yükselişe rağmen art arda üçüncü gün yükseldi. ABD ham petrolü 98.18, Brent ham petrolü 95.35 dolara çıktı.

Dün ons başına 900 doların üzerine çıkan altın fiyatları, dolar ve borsalardaki yükselişin ardından 846 dolara düştü.

Hiç yorum yok: